Przepis na babeczki marchewkowo-jabłkowe

Nie jest tajemnicą, że dzieci uwielbiają desery. Chcąc sprawić naszym milusińskim miłą i słodką niespodziankę, sięgnijmy po coś, co będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Doskonałą propozycją na podwieczorek są puszyste babeczki z marchwi, jabłek i banana. O ile w babeczkach marchewkowych czuć smak marchwi, o tyle w tych z dodatkiem owoców, smak warzywa gdzieś się gubi.

owoce i warzywa

 

Składniki:

ok. 400 g marchewki

2 jabłka

banan

2 jajka

5 łyżek oleju

175 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g cukry

szczypta soli

cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Marchewkę utrzeć na tarce (najlepiej na grubych oczkach), wrzucić do gorącej wody i gotować aż będzie miękka. Jabłka wraz ze skórką również zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Banana pokroić w plasterki. Do miski wbić jaja i ubić na puszystą masę. Następnie dodać resztę mokrych składników, a więc olej, marchew, jabłka i banana. W osobnej misce wymieszać  składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, a następnie dodać je do mokrych. Całość zmiksować. Ciasto wlać do papierowych papilotek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez 20 minut, do czasu aż będą lekko rumiane. Gdy trochę ostygną, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

One thought on “Przepis na babeczki marchewkowo-jabłkowe

  1. Skusiłam się i wypróbowałam 🙂 faktycznie przygotowanie babeczek jest bajecznie proste i to jest duży ich plus. Poza tym wypieki te są bardzo smaczne. Mój mały synek zajada się nimi, aż uszy mu się trzęsą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.