Maluch przy wigilijnym stole

Gdy przy wigilijnym stole spotyka się cała rodzina, każdy chce spróbować świątecznych przysmaków, również dzieci. Nie wszystkie dania jednak będą odpowiednie dla niemowlaka, roczniaka czy nawet trzylatka. Aby nie gotować podwójnie można zastosować parę metod, które sprawiają, że zwykłe posiłki dla dorosłych będzie można podać dziecku.

Odpowiednio zmodyfikowany barszcz można podać maluchowi

Odpowiednio zmodyfikowany barszcz można podać maluchowi

Małe co nieco dla niemowlaka

Zupa z buraczkami będzie idealna dla malucha już po 6 miesiącu życia. Wystarczy, że gotując zupę na burakach nie dodamy do niej soli oraz cukru, a zioła i całość zmiksujemy z odrobiną oliwy z oliwek, można także podać domowy owocowy kisiel. Roczne dziecko może zjeść pierogi, ale nie z kapustą i grzybami, a z serem lub owocami, a także pieczone jabłko, które doprawione odrobiną cynamonu kojarzy się z okresem świąt. Niestety maluch nie może jeszcze skosztować karpia, ponieważ jest on najczęściej smażony, oraz zawiera dużo ości. Może jednak otrzymać gotowany filet z dorsza albo łososia w galarecie.

Małe modyfikacje dla dwu i trzylatka

Oczywiście podając dania wigilijne alergikom trzeba uważać w szczególności na orzechy, czekoladę i cytrusy, których podczas świąt Bożego Narodzenia zjadamy bardzo dużo. Dwulatek jednak może już śmiało skusić się na ryby, pierogi bez grzybów, ale też sernik i wszelkie owoce cytrusowe, pierniki, które samodzielnie może przyozdobić lukrem i kolorowymi groszkami. Trzylatek wciąż jednak nie powinien jeść potraw ciężkostrawnych i zawierających farsz z grzybów, czyli pierogów, uszek, krokiecików, nawet jeśli jesteśmy pewni, że grzyby były zbierane przez doświadczoną osobę czy kupione w sklepie. Do dań z kapustą najlepiej dodać kminek oraz suszone śliwki, będą bezpieczniejsze dla delikatnego brzuszka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *