Menu karmiącej mamy

Karmienie piersią jest naturalną metodą dostarczania dziecku pokarmu. Pokarmu, który jest niezwykle zdrowy, treściwy, zawsze gotowy, sterylny, ciepły i pełen uodporniających przeciwciał. Jednak produkowanie pokarmu obciąża organizm mamy, a jej dieta musi być zdrowa i uwzględniać różne potrzeby organizmu.

Dużo warzyw, nabiał, chude mięso to idealne jedzenie dla mamy

Dużo warzyw, nabiał, chude mięso to idealne jedzenie dla mamy

Mama potrzebuje energii

Karmiąc piersią można szybko pozbyć się nadmiaru kilogramów. Jest to spowodowane utratą energii, którą szacuje się na około 500 kcal dziennie podczas jego produkowania. Organizm także czerpie składniki ze swoich zasobów, między innymi wapń z kości karmiącej mamy, a inne niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka witaminy i pierwiastki są bezpośrednio wykorzystywane z posiłków, którymi żywi się mama. Dlatego wiele młodych mam zastanawia się, co jeść podczas karmienia piersią, by czuć się zdrowo i jednocześnie zadbać o dziecko.

Dużo sałatek i chude mięso

Podstawowymi składnikami diety mamy karmiącej powinny być więc warzywa, owoce, chude mięso i ryby morskie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej by te składniki przygotowywane były na parze lub pieczone w piekarniku, a nie na głębokim tłuszczu. Mięso oraz warzywa najlepiej kupować w gospodarstwie ekologicznym. Wybierając mięso lepiej zdecydować się na królika albo indyka. Jeśli maluch nie ma alergii pokarmowej, nie cierpi z powodu skazy białkowej czy nietolerancji laktozy mama może sięgać także po produkty mleczne, które są bogatym źródłem wapnia. Dietę warto uzupełnić o suplementy diety przeznaczone dla kobiet karmiących oraz koniecznie trzeba pić dużo wody, która niezbędna jest do produkcji mleka w odpowiedniej ilości. Więcej informacji i pożytecznych porad można znaleźć na stronie FEMALTIKER – co jeść podczas karmienia piersią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *