Dieta a kwasy omega-3

Wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3 to w organizmie niezbędny składnik do budowy centralnego układu nerwowego. DHA, bo taka jest jego skrócona nazwa, umożliwia funkcjonowanie mózgu i wzroku, wpływa na kości, bo zwiększa wchłanianie wapnia z pożywienia, zmniejsza objawy alergii, hamuje stany zapalne w organizmie oraz zwiększa jego odporność na wirusy i bakterie. To dlatego każda mama i każdy tata musi zadbać o to, by nie zabrakło ich w diecie dziecka w każdym wieku.

child-871845_640

Ile potrzeba nam kwasu DHA?

Po żywność jak i witaminy z DHA powinna sięgać już ciężarna mama. Potem można je podawać niemowlakom i dzieciom, zwłaszcza w razie wzmożonego wzrostu. Zalecana dawka omega-3 da dzieci do 150-200 mg na dobę. I warto tę dawkę utrzymywać, bo jak zwykle w przypadku witamin, ani za duża dawka, ani za mała nie jest dobra dla zdrowia.

Ludzki organizm sam nie jest w stanie wytworzyć kwasu omega-3, a jednocześnie nie może bez niego funkcjonować, dlatego tak ważne jest jedzenie ryb. Niestety często na naszych talerzach goszczą ryby tanie, z hodowli słodkowodnych, do tego przywożone w kontenerach z dalekich krajów azjatyckich. Tymczasem źródłem omega-3 są ryby morskie, tłuste, ale też droższe i nie zawsze lubiane przez dzieci. Podawanie ich niemowlakom także nie zawsze jest zalecane. Dlatego właśnie tak ważne jest podawanie tranu.

Łatwo przyswajalne witaminy

Na pewno wielu dzisiejszych dorosłych krzywi się na myśl o tranie i zarzeka się, że nie weźmie go do ust. Tymczasem w aptekach znaleźć można trany o różnych smakach (tutaj). Chociaż nie zmieniła się ich konsystencja, to smak mają znacznie lepszy i nie zniechęcają dzieci do jego przyjmowania. Pamiętajmy też, że tran to nie tylko bogate źródło kwasów omega-3 dla dzieci, ale także witamin: A, D i E, dlatego tran może być jedynym i wystarczającym, do tego naturalnym suplementem diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *