Jak uniknąć zatruć w święta?

Święta to okres, kiedy często dochodzi do zatruć pokarmowych. Zatrucie może objawić się biegunką, ale biegunka u dziecka (sprawdź) szybko może zamienić się też w groźne dla życia odwodnienie. Poza tym, nikomu nie jest przyjemnie, gdy ma problemy żołądkowe, zwłaszcza w okresie, gdy dostęp do lekarza jest utrudniony. Niestety, w wirze świątecznych przygotowań często zapominamy o podstawowych czynnościach w kuchni, które są niezbędne dla utrzymania higieny.

biegunka u dziecka - surowe jajka w opakowaniu

Jajka są źródłem groźnej salmonelli

Najważniejsze zasady higieny w kuchni!

O czym należy pamiętać, by przygotowując świąteczne potrawy nie doprowadzić do zatrucia całej rodziny i ustrzec, zwłaszcza dzieci przed biegunką, wymiotami, gorączką i odwodnieniem?

  • Mydło jest naszym sprzymierzeńcem. Obecnie w każdej drogerii znajdziemy mydła, które usuwają nawet 99% bakterii. Warto mieć je w kuchni.
  • Do krojenia powinniśmy używać desek, które można umyć w bardzo wysokiej temperaturze, najlepiej w zmywarce (zwykłe drewniane deski odpadają). Każda deska powinna być przeznaczona do innego rodzaju produktów. Zwłaszcza nie wolno kroić warzyw na tej samej desce, na której wcześniej kroiliśmy surowe mięso.
  • Jajka po przyniesieniu ze sklepu warto przełożyć do szklanego naczynia i zalać na chwilę wrzątkiem, tylko tak, by sparzyć skorupki. Jajka należy przechowywać w tym właśnie naczyniu, nie w wytłaczance ze sklepu. Ze sparzonych jajek bezpiecznie przygotujemy kremy do świątecznych ciast, czy dodamy je do tatara.
  • Surowego mięsa nie wkładajmy do lodówki bez dokładnego jego przykrycia. Na mięsie bardzo szybko wytwarzają się bakterie, które łatwo roznoszą się po całej lodówce. Mięso należy wyjąć z folii, umyć w ciepłej wodzie i od razu przygotować albo włożyć do pojemnika zamykanego. Jeśli kupimy mięso hermetycznie zapakowane, nie otwierajmy go dopóki nie będzie nam niezbędne.
  • Sprawdzajmy terminy ważności produktów. Świąteczne zakupy zwykle wiążą się z pośpiechem. Pakujemy wszystko do koszyka, bez czytania etykiet – to błąd, bo przeterminowane masło, śmietana, czy mięso są bardzo częstą przyczyną biegunek, bólu brzucha, wymiotów i ogólnie złego samopoczucia. Na wszelki wypadek warto też zaopatrzyć się w leki, które przydadzą się, gdy pojawią się pierwsze objawy choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *