Kaszka: zdrowe śniadanie, obiad, kolacja

Podstawą diety każdego, nie tylko dziecka, jest zdrowe i dość kaloryczne śniadanie. Oparte na węglowodanach i białku zapewni dobre samopoczucie i energię, nie tylko do pracy, zabawy, ale także potrzebną do ogrzania organizmu (niezwykle ważne jesienią i zimą) i do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zastanawiasz się, jakie produkty wybrać na śniadanie dla dziecka? Zawsze dobra będzie kaszka.

Kasza w każdej postaci dostarcza masę cennych minerałów

Kasza w każdej postaci dostarcza masę cennych minerałów

Z czego ta kasza?

Kasze dostępne są w różnej formie, ale zawsze zawierają mnóstwo minerałów, witamin i sporą dawkę błonnika. Kasza perłowa i pęczak pochodzą z jęczmienia, jaglana z prosa, manna i kuskus to kaszka z pszenicy, kukurydziana oczywiście z kukurydzy. Z gryki robi się kaszę krakowską i gryczaną. Aby powstała kasza, producent najpierw oczyszcza ziarna zbóż, później są one polerowane, krojone, mielone, prażone, w zależności od rodzaju. Im mniej jednak przetworzone i drobne jest ziarno kaszy, tym ma więcej składników odżywczych.

Śniadanie dla dziecka pełne witamin

Kasza zapewnia zdrowe śniadanie i jest idealnym składnikiem żywienia dzieci, ponieważ każda zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy i witaminę E, żelazo, potas, wapń, miedź, cynk, mangan i krzem. Kaszę powinny jeść także dorośli, zwłaszcza ci z nadciśnieniem i chorobami serca, anemią, ze skłonnościami do depresji, diabetycy, kobiety w ciąży oraz karmiące.

Kaszę można przygotować zarówno na słodko, czyli z mlekiem, owocami, jogurtem, miodem, bakaliami, ale przede wszystkim warto ją łączyć z mięsem, rybą i warzywami. Kaszę warto też dodawać do sałatek warzywnych czy zup. Na chłodniejsze dni zawsze idealny jest pożywny krupnik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *