Nasi dziadkowie wychowali się pijąc mleko prosto od krowy, rodzice obecnych 30/40-latków podawali dzieciom mleko w proszku, często zagęszczane odrobiną mąki, obecnie młodzież uważa, że mleko bierze się z kartonu… Nieważne jednak jakie, widać, że każde pokolenie mleko w menu miało i bez niego trudno sobie wyobrazić wypieki, płatki śniadaniowe czy poranne, niedzielne kakao podawane do jajecznicy.
Zalety białego napoju
Mleko to tani produkt, łatwo dostępny, a do tego zawierający wapń, fosfor, potas, chlor, sód, magnez, białko i witaminę B. Jest niezbędnym produktem, z którego organizm czerpie wapń i z którego z kolei buduje kości i zęby. Dzieci, które nie mają w diecie wystarczającej ilości wapnia, częściej łamią kończyny, mają mniej odporne na próchnicę i urazy zęby, a w przyszłości większą tendencję do osteoporozy. Jednak aby dziecku mleko nie kojarzyło się z ciepłym, nijakim płynem z kożuchem, trzeba podawać je w takiej formie, by maluch chętnie je spożywał. Dlatego też powstają jogurty, serki w tradycyjnych kubeczkach, w tubce, producenci kuszą słodyczami, które podobno zawierają mleko, w szkołach maluchy otrzymują kartoniki z mlekiem w różnych smakach: czekoladowym, truskawkowym, waniliowym, bananowym.
Deser porcją mleka
Przysmaki z mleka można także robić samodzielnie w domu. Można zarówno dawać dzieciom domowe budynie na mleku, jak i gotować kaszkę mannę i podawać ją z owocami, rozpuszczonym masełkiem i cynamonem. Niezwykle smaczne są także mleczne ciasta czy pitna czekolada, która oprócz wapnia z mleka dostarcza również sporą dawkę żelaza i magnezu, a jeśli dodatkowo doprawiona jest szczyptą cynamonu to rozgrzewa jesienią i zimą.
Kto jest przeciw?
Jak w każdej kwestii żywieniowej, znajdziemy także przeciwników mleka. Część dietetyków twierdzi, że wapń z mleka nie jest tak dobrze przyswajana jak z innych produktów, na przykład z orzechów, inni przekonują, że mleko wywołuje alergie oraz że większość osób nie trawi laktozy. Gdyby jednak przyjrzeć się bliżej badaniom, możemy zauważyć, że na problemy z przyswajaniem mleka czy alergiami cierpi tylko 10% populacji, a mleko, jako produkt ogólnodostępny, niedrogi i taki, którego nie można przedawkować, ma jednak dobry wpływ na ludzki organizm. Dlatego dzieciom do lat trzech zaleca się, by spożywały przynajmniej szklankę mleka dziennie.