Rozszerzanie diety niemowlęcia, to jeden z najtrudniejszych dla rodziców etapów wczesnego macierzyństwa. Wynika to z obaw o to, co dziecko może zjadać, a czego jeszcze nie wolno mu podawać, z lęku o to, czy coś malucha nie uczuli, czy dziecku będzie smakować marchewka, jabłko czy kaszka.
Produkty z ekologicznych upraw
Rozszerzając dietę dziecka warto zaufać sprawdzonym produktom, które wytwarzane są przez firmy od dziesięcioleci doświadczone w karmieniu niemowląt i małych dzieci. Właściwy dobór składników do dań, zup, deserków i soczków to ich priorytet. Owoce i warzywa, z jakich produkowane są dania oraz soki przecierowe są sprawdzane w laboratorium, zbierane tylko w ekologicznych ogrodach i sadach, przetwarzane w sterylnych warunkach i pasteryzowane bez jakichkolwiek chemicznych konserwantów.
Czytaj etykiety na sokach
Rodzice, którzy zastanawiają się, od kiedy można podawać soki dla niemowląt mają ułatwione zadanie, ponieważ na wszystkich słoiczkach i buteleczkach są wyraźne oznaczenia. Wystarczy zerknąć na etykietę i wybrać te produkty, który przeznaczone są dla określonego etapu rozwoju dziecka. Jest to szczególnie ważne w przypadku najmłodszych niemowląt, które dopiero zaczynają poznawać smaki i muszą otrzymać produkt niezwykle bezpieczny, pozbawiony składników mogących wywołać niepożądane skutki alergiczne. Dla nich przeznaczone są soki przecierowe, czyli gęste, zawierające dużo błonnika pokarmowego z jabłek, marchwi, dyni, jagód czy winogron. Są naturalnie słodkie, więc chętnie wypijane, zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych oraz zachęcają do próbowania nowych smaków, w przyszłości w formie deserków, zupek i obiadków.