Warzywa na słodko, czyli placuszki i babeczki

Jesienią, gdy wiatr wieje, deszcz pada, a wirusy szaleją, zrównoważona dieta, oparta na warzywach i owocach jest niezwykle ważna. Jak jednak nakarmić malucha warzywami, gdy ten zdecydowanie twierdzi, że ich nie lubi? Można spróbować… słodkich wypieków z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii – warzyw jesiennych, tanich, a niezwykle zdrowych.

Marchewka idealnie nadaje się do babeczek

Marchewka idealnie nadaje się do babeczek

Placuszki cukiniowe

Cukinia to dla wielu osób warzywo bez smaku, nijakie. Nie jest zbyt popularne w naszych kuchniach, tymczasem można z niego zrobić placki. To idealne rozwiązanie dla mam, których dzieci lubią placki ziemniaczane lub naleśniki. Cukinia może ziemniaki świetnie zastąpić, wystarczy zetrzeć ją na grubych oczkach i wykorzystać do usmażenia delikatnych placuszków, które wystarczy podać z cukrem pudrem, dżemem, czy niezwykle zdrowym syropem klonowym.

Marchewkowe babeczki

Jeśli nasze dziecko maszeruje co rano do szkoły i za każdym razem wraca z niezjedzonymi kanapkami z wędliną i ogórkiem, może warto do pudełka z kanapkami włożyć babeczki z dynią lub marchewką. Muffiny marchewkowe przygotowuje się na bazie klasycznego przepisu na muffiny: miesza się 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia w jednej misce, w drugiej 90 gramów rozpuszczonego chłodnego masła lub oleju roślinnego, 2 jajka, szklankę mleka, a na końcu łączy się szybko ze sobą dodając szklankę startej marchewki i 2 łyżeczki przyprawy piernikowej. W ten sposób możemy upiec 12 pysznych, wilgotnych, piernikowych, pełnych zdrowej marchewki babeczek. Podobnie można postąpić ze startym na tarce miąższem dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *