Zdrowe gotowanie na parze

Sposób gotowania i obróbki cieplnej produktów spożywczych, wbrew pozorom ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia. Gotowanie w naczyniach wykonanych z nieodpowiedniego tworzywa może sprawić, że obiad stanie się nawet toksyczny. Również dzięki odpowiednim garnkom można polepszyć smak potraw i sprawić, że zatrzymamy w nich dużo wartości odżywczych.

Dlaczego gotujemy na parze?

Idealnym rozwiązaniem do każdego domu, zwłaszcza takiego, w którym mieszkają dzieci, są garnki ze stali szlachetnej, przeznaczone do gotowania na parze. Gotowanie na parze jest świetnym rozwiązaniem dla miłośników chudego mięsa, ryb i warzyw al dente. Dzięki obróbce termicznej za pomocą pary, w jedzeniu pozostają witaminy i minerały, które zwykle wylewamy z wodą, gdy gotujemy w sposób tradycyjny.

Posiłek złożony z produktów gotowanych na parze jest więc bardziej odżywczy i zdrowszy, a witaminy z warzyw, ryb i mięsa znacznie lepiej się wchłaniają w organizmie niż ze sztucznych suplementów diety dostępnych w aptekach. Garnki do gotowania na parze wykonane ze stali szlachetnej oraz wyposażone w akutermiczne dno są gwarancją, że potrawy nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne, a szkodliwe substancje nie przedostaną się za ich pośrednictwem do naszego organizmu. Ponieważ są energooszczędne i można je stosować na różnych kuchenkach będą idealną inwestycją. Potrawy z garnków do gotowania na parze mogą być także podawane najmniejszym dzieciom, naczynia bowiem są antyalergiczne i antybakteryjne. Znawcy kuchni twierdzą też, że potrawy gotowane na parze mają wyjątkowy smak, którego nie da się porównać z takimi samymi, ale przyrządzonymi w tradycyjny sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *