Zdrowy makaron dla dzieci

Każda mama niejadka wie, jak trudno przekonać dziecko do zjedzenia zdrowego obiadu. Wybór odpowiednich produktów, które nie tylko będą smakować, ale także dawać dużo energii i radości podczas spożywania posiłku poszerzył się o makarony dla dzieci. Można je kupić w każdym sklepie spożywczym. Jest zdrowy, łatwy do przygotowania i dzieci go uwielbiają.

Błonnik to podstawa

Makaron, który będzie zdrowy i pożywny powinien być wyprodukowany z mąki pszennej durum z dodatkiem naturalnego błonnika. Makaron taki ma ma aż cztery razy więcej błonnika niż zwykły, a to oznacza, że będzie bardzie sycący i lepiej wpłynie na procesy trawienia oraz samopoczucie. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a w żywności wysoko przetworzonej, z jaką mamy obecnie bardzo często do czynienia jest go niezwykle mało.

Makaron z mąki durum po ugotowaniu powinien być lekko twardy, sprężysty, nie rozgotowany, wtedy zostaną zachowane jego najwyższe wartości odżywcze oraz smakować będzie najlepiej. Można go podawać zarówno w wersji wytrawnej, czyli na słono lub pikantnie oraz na słodko. Dzieci bardzo chętnie jedzą zupy owocowe czy musy z owoców z makaronem i śmietaną lub jogurtem. Makaron z pszenicy durum dostępny jest także w wersji odpowiedniej do rosołu i innych zup, warto więc dodać go do niedzielnego obiadu czy lubianej przez dzieci zupy pomidorowej. Na jego bazie można także przygotować pyszne zapiekanki warzywne,mięsne, z ciągnącym się serem, za którym dużo dzieci przepada. Dzieci również bardzo chętnie zjedzą makaron, który ma nietypowe kształty i kojarzy się z zabawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *