Zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowego i chudego mięsa indyczego wcale nie musi być trudne. Wystarczy przygotować soczyste pulpety skąpane w pysznym, pomidorowym sosie.
Na sos pomidorowy:
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oliwy
2 puszki krojonych pomidorów i ok. 500 ml wody
Do smaku: sól, pieprz i cukier, suszony tymianek
Cebulę i seler drobno siekamy (odkładamy 2 łyżki do pulpetów). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której następnie dusimy cebulę i seler. Dodajemy pomidory i wodę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem. Kiedy sos się zagotuje, zmniejszamy ogień. Sos będzie się dusić, a my zabieramy się za pulpety.
Na pulpety:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajo
Po 3 łyżki bułki tartej i parmezanu
2 łyżki posiekanej cebuli i selera (ze składników na sos)
1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w dużej misce (krótko, by mięso nie stało się ciężkie). Następnie formujemy pulpety, które wrzucamy do gotującego się sosu i dusimy w nim przez około 30 minut.
Gotowy sos z pulpecikami można podawać z dowolnym makaronem (najlepiej spaghetti), ryżem lub kaszą kuskus. Resztę pulpetów można – po wystudzeniu – zamrozić w hermetycznym pojemniku i przechowywać do 3 miesięcy.