Przyjmowanie prebiotyków jest szczególnie zalecane w przypadku biegunki, stosowania antybiotyków i obniżonej odporności. Na rynku znajdziemy preparaty, które zawierają wiele szczepów bakterii, także takie specjalne dla dzieci. Warto wiedzieć, co je wyróżnia i mieć je przy sobie także podczas urlopowych wyjazdów.
Czym są probiotyki?
To preparaty lub produkty, które zawierają pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów. Drobnoustroje te mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, pod warunkiem oczywiście, że podawane są w odpowiedniej ilości. Drobnoustroje produkują kwas mlekowy i należą do rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium czy drożdżaków Saccharomyces. Naturalnie znajdują się w przewodzie pokarmowym człowieka i mają zdolność przylegania do nabłonka w jelitach, są odporne na kwas żołądkowy i enzymy trawienne. Drobnoustroje ułatwiają proces trawienia, zwiększają wchłanianie minerałów i witamin, chronią mikroflorę jelitową podczas kuracji antybiotykowej, zwiększają odporność organizmu, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu, łagodzą objawy nietolerancji pokarmowej, np. na laktozę, syntetyzują niektóre witaminy z grupy B, K czy kwas foliowy. Probiotyki zmniejszają też objawy AZS u małych dzieci, łagodzą objawy astmy, przyspieszają leczenie biegunek…
Naturalne probiotyki obecne są przede wszystkim w sfermentowanych produktach mlecznych.
Czym są prebiotyki?
Prebiotyki (kliknij) także znajdują się w składnikach żywności i w preparatach dla dzieci oraz dorosłych. Nie podlegają trawieniu oraz stymulują wzrost dobrych bakterii. Różnią się tym od probiotyków, że nie zawierają żywych mikroorganizmów, ale substancje, które przyspieszają ich wzrost. Nie muszą być dzięki temu przechowywane w lodówce. Także powinny być podawane podczas i po antybiotykoterapii, podczas i po zatruciu, i w biegunce, a także profilaktycznie, gdyż wspomagają podnoszenie odporności organizmu.