Aż 6 miesięcy trzeba, by odbudować mikroflorę bakteryjną po infekcji bakteryjnej leczonej antybiotykami. Niestety, nie każdy o tym wie i przyjmowanie probiotyków ogranicza do czasu, kiedy leczy się antybiotykiem, odkładając je zaraz po zakończeniu kuracji. Jednak to, co posiadamy w swoich jelitach jest niezwykle ważne dla naszej odporności i wpływa na wzmocnienie lub osłabienie organizmu.
Po co nam bakterie w jelitach?
O tym, że bakterie wywołują choroby wiemy powszechnie. Jednak bakterie bakteriom nierówne i te, które posiadamy w jelitach, a jest ich nawet 2 kilogramy w organizmie zdrowego dorosłego, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Dlatego znane są powiedzenia, że odporność jest w jelitach albo bierze się z brzucha. Prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz obecność w nich flory bakteryjnej to niezbędne czynniki do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale także całego naszego organizmu. To co jemy oraz pijemy wprowadza do organizmu różne substancje, które są wchłaniane w jelitach i przenikają do krwi. W ten sposób organizm otrzymuje zarówno cenne substancje, jak i mikroorganizmy powodujące choroby. Organizm, zwłaszcza osłabiony, a także niedojrzały, jak w przypadku dziecka atakują bakterie, wirusy, pierwotniaki, grzyby, pasożyty. To, że ciągle nie chodzimy chorzy to efekt działania układu immunologicznego, który ma za zadanie nas bronić. I chociaż składa się on z wielu narządów, to jednak najważniejsze są jelita, w których skupiają się limfocyty, główni “wojownicy” o nasze zdrowie (więcej tu: http://www.dicoflor.pl/pl/wzmocnienie-odpornosci/infekcje-wirusowe-i-bakteryjne/).
Co to są probiotyki?
Probiotyki, czyli pożyteczne bakterie mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, która wzmacnia tych wojowników o zdrowie i pomaga pokonać infekcje bakteryjne czy wirusowe. Probiotyki hamują rozwój patogenów, zwalczają między innymi rotawirusy, gronkowca złocistego, Salmonellę, bakterie e-coli, grzyby czy pałeczki zapalenia płuc, potęgują działanie limfocytów i makrofagów, przyspieszają aktywność przeciwciał.
To dlatego probiotyki są tak ważne w naszej diecie, zwłaszcza w okresie osłabienia organizmu – w czasie choroby i na długo po niej oraz w okresach obniżonej odporności i zwiększonej zachorowalności, dla dzieci oraz osób starszych.