Warzywa na słodko, czyli placuszki i babeczki

Jesienią, gdy wiatr wieje, deszcz pada, a wirusy szaleją, zrównoważona dieta, oparta na warzywach i owocach jest niezwykle ważna. Jak jednak nakarmić malucha warzywami, gdy ten zdecydowanie twierdzi, że ich nie lubi? Można spróbować… słodkich wypieków z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii – warzyw jesiennych, tanich, a niezwykle zdrowych.

Marchewka idealnie nadaje się do babeczek

Marchewka idealnie nadaje się do babeczek

Placuszki cukiniowe

Cukinia to dla wielu osób warzywo bez smaku, nijakie. Nie jest zbyt popularne w naszych kuchniach, tymczasem można z niego zrobić placki. To idealne rozwiązanie dla mam, których dzieci lubią placki ziemniaczane lub naleśniki. Cukinia może ziemniaki świetnie zastąpić, wystarczy zetrzeć ją na grubych oczkach i wykorzystać do usmażenia delikatnych placuszków, które wystarczy podać z cukrem pudrem, dżemem, czy niezwykle zdrowym syropem klonowym.

Marchewkowe babeczki

Jeśli nasze dziecko maszeruje co rano do szkoły i za każdym razem wraca z niezjedzonymi kanapkami z wędliną i ogórkiem, może warto do pudełka z kanapkami włożyć babeczki z dynią lub marchewką. Muffiny marchewkowe przygotowuje się na bazie klasycznego przepisu na muffiny: miesza się 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia w jednej misce, w drugiej 90 gramów rozpuszczonego chłodnego masła lub oleju roślinnego, 2 jajka, szklankę mleka, a na końcu łączy się szybko ze sobą dodając szklankę startej marchewki i 2 łyżeczki przyprawy piernikowej. W ten sposób możemy upiec 12 pysznych, wilgotnych, piernikowych, pełnych zdrowej marchewki babeczek. Podobnie można postąpić ze startym na tarce miąższem dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.