Współczesne mleka modyfikowane, produkowane po wieloletnich badaniach i przez doświadczonych producentów, bardzo swoim składem przypominają naturalne mleko mamy. Jeśli więc z jakiś powodów mama nie karmi piersią, może bez obaw podać swojemu dziecku butelkę z mieszanką. Warunek jest jednak taki, by zawierała wszystkie niezbędna dla zdrowia i właściwego rozwoju noworodka składniki.
Dobroczynny wpływ bifidobakterii na zdrowie niemowlaka
Mleko w proszku dla noworodków zawiera witaminy takie jak A, E, K czy z grupy B, kwas DHA, cynk, żelazo, wapń, białko, ale także bifidobakterie. Są one obecne w mleku naturalnym, więc muszą także być dostarczane przez mieszankę. Bakterie te są niezbędne przy syntetyzowaniu witamin z grupy B, utrzymują jelita w dobrym zdrowiu i sprawiają, że cały przewód pokarmowy odpowiednio funkcjonuje, wzmacniają odporność organizmu chroniąc go przed rozwojem szkodliwych bakterii, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dobroczynne bakterie przyspieszają też zdrowienie w przypadku biegunek i zatruć, a nawet łagodzą objawy nietolerancji laktozy zawartej w mleku.
Składniki nieodporne na wysokie temperatury
Oprócz mleka dla dzieci, bifidobakterie obecne są także w kaszkach dla dzieci starszych. Warto pamiętać, że w związku w tym należy je przygotowywać w odpowiedni sposób opisany na opakowaniu. Woda, w której rozrabia się mleko oraz kaszki nie może być cieplejsza niż 40 stopni Celsjusza, w innym przypadku dobroczynne bakterie giną.
Dołącz do Programu Zdrowy Start w Przyszłość i dowiedź się więcej: http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/mleko-nan/nan-pro-2-z-bifidus-bl-w-nowej-odslonie.