Bakterie w mleku – wzmacniają odporność!

Współczesne mleka modyfikowane, produkowane po wieloletnich badaniach i przez doświadczonych producentów, bardzo swoim składem przypominają naturalne mleko mamy. Jeśli więc z jakiś powodów mama nie karmi piersią, może bez obaw podać swojemu dziecku butelkę z mieszanką. Warunek jest jednak taki, by zawierała wszystkie niezbędna dla zdrowia i właściwego rozwoju noworodka składniki.

Mleko dla niemowląt zawiera takie same składniki, jak mleko mamy

Mleko dla niemowląt zawiera takie same składniki, jak mleko mamy

Dobroczynny wpływ bifidobakterii na zdrowie niemowlaka

Mleko w proszku dla noworodków zawiera witaminy takie jak A, E, K czy z grupy B, kwas DHA, cynk, żelazo, wapń, białko, ale także bifidobakterie. Są one obecne w mleku naturalnym, więc muszą także być dostarczane przez mieszankę. Bakterie te są niezbędne przy syntetyzowaniu witamin z grupy B, utrzymują jelita w dobrym zdrowiu i sprawiają, że cały przewód pokarmowy odpowiednio funkcjonuje, wzmacniają odporność organizmu chroniąc go przed rozwojem szkodliwych bakterii, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dobroczynne bakterie przyspieszają też zdrowienie w przypadku biegunek i zatruć, a nawet łagodzą objawy nietolerancji laktozy zawartej w mleku.

Składniki nieodporne na wysokie temperatury

Oprócz mleka dla dzieci, bifidobakterie obecne są także w kaszkach dla dzieci starszych. Warto pamiętać, że w związku w tym należy je przygotowywać w odpowiedni sposób opisany na opakowaniu. Woda, w której rozrabia się mleko oraz kaszki nie może być cieplejsza niż 40 stopni Celsjusza, w innym przypadku dobroczynne bakterie giną.

Dołącz do Programu Zdrowy Start w Przyszłość i dowiedź się więcej: http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/mleko-nan/nan-pro-2-z-bifidus-bl-w-nowej-odslonie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *